De ce au fost inventate uleiurile sintetice?

Deja de la nume, este clar că uleiul de motor mineral - este ceva natural, derivat din ulei, în timp ce uleiul de motor sintetic – este o substanță care rezultă din sinteza. Ce anume a cauzat nevoia de astfel de sinteză și de ce avem nevoie pentru a reinventa uleiurile sintetice?

Lucru cunoscut, că condițiile de funcționare a motorului nu sunt stbile. După oprirea motorului, el se răcește, iar după pornire începe să se încălzească, de aceia este în continuă schimbare în modul său de funcționare – se schimbă viteza, temperatura, viteza de frecare, și așa mai departe. Prin urmare, uleiul de motor ideal pentru motor cu ardere internă, ar putea fi astfel de ulei, proprietăți și caracteristici care nu se schimbă cu schimbări în condițiile de mai sus. Dar acest lucru este imposibil - la răcire orice substanță devine mai gros, cu creșterea vitezei de frecare - se supraîncălzește și așa mai departe.

Prin urmare, la un anumit stadiu de dezvoltare a industriei constructoare de motore, întrebarea proprietăților maxime de stabilitate a uleiurilor de motor, în condiții spre de funcționare, a devenit deosebit de urgentă. Un motor ca ulei pe bază minerală are limitările sale în ceea ce privește asigurarea stabilității bunei funcîionări. De aceia oameni de stiinta, prin sinteza moleculelor de petrol au obținut un ulei nou sintetic, care este în mod semnificativ mai puțin afectat de factori externi și proprietăți care sunt mult mai stabile în timpul utilizării prelungite.

Primul ulei de motor sintetic a fost folosit în industria aviației, atunci când se confruntă cu necesitatea de a porni motoarele la temperaturi foarte scăzute (-40 și mai jos). Uleiul mineral la temperaturi așa de joase pur și simplu înghețau. Este clar că costul de așa ulei sintetic în acele zile era foarte mare, fapt care nu permitea folosească lui în cantități mari de la motoarele auto. De-a lungul timpului, uleiuri de motor sintetice au devenit mai ieftine și au fost posibilă aplicarea lor în industria de automobile.

Ce ulei de motor este cel mai bun - sintetic sau mineral?

Deci, principala diferență operațională a uleiului de motor sintetic față de cel mineral este, că are un nivel mai ridicat de stabilitate a proprietăților și caracteristicilor sale la diferite temperaturi și durată lungă de funcționare, în condiții extremale.

Ce înseamnă acest lucru pentru șoferul obișnuit? Trei puncte, și anume:

În primul rând - uleiurile de motor sintetice nu sunt expuse de temperaturile scăzute și supraîncălzite. În al doilea rând - uleiurile sintetice mai mult își păstrează proprietățile în timpul funcționării lor. În al treilea rând - unii parametri de ulei de motor necesare pentru multe motoare moderne, nu pot fi puse în aplicare pe bază de ulei mineral. Un exemplu flagrant este vâscozitatea.

Este important să ne amintim că totul este relativ, și prin urmare, nu tot timpul folosirea uleiului sintetic este o necesitate acuta. De exemplu, știm cu toții că platina este un conductor de curent mai bună decât cupru, dar asta nu înseamnă că în cablajul din orice apartament este nevoie pentru a utiliza fir de platină, fiindcă proprietățile de cabluri de cupru, sunt destul de suficient pentru utilizarea la dispozitive casnice.

În unele cazuri, exact opusul - uleiul sintetic pentru motor este contraindicat, în special la motoarele cu kilometraj marit. Prin urmare, în cazul în care regiunea în care este folosit automobilul, nu se caracterizează cu scăderi de temperaturi tipice mai jos de -15-20 grade Celsius, atunci nu este necesitate sringentă de a folosi ulei de motor sintetic, dacă desigur toate celelalte parametri a uleiului sunt potrivite pentru motorul automobilului dvs. Numai că, uleiul mineral sau acel semi-sintetic trebuie să se schimbe un pic mai des decât la folosirea uleiurilor sintetice. În acest caz, nici un rău pentru motorul de la utilizarea de ulei mineral sau semi-sintetic de motor nu va fi.

Dar poate uleiuri semi-sintetice?

Uleiul semi-sintetice este produs dintr-o bază mixtă, în care 30-50% este din componenta de ulei sintetic, și 50-70% - ulei mineral. Acest ulei are de fapt mult mai bune caracteristici de stabilitate decât uleiul mineral, dar este mai inferior decît cel sintetic.

De obicei, ulei de motor semi-sintetic este recomandat în motoarele moderne cu un kilometraj mărit, și un grad ridicat de ardere a uleiului sintetic. În astfel de situații, uleiul semi-sintetice, este varianta optimă.

Se admite amestecul de uleiuri minerale, semi-sintetice si sintetice?

Și, de asemenea, este posibil să se amestece uleiurile de producători diferiți, vâscozitate, admiteri și altele ... În general, orice amestec de diferite uleiuri din motorul - este rău. Este rău în primul rând pentru că se amestecă în primul rînd complet diferiți aditivi care de conțin în aceste uleiuri, și nu se știe care va fi reacția chimică cu un astfel de amestec. Este evident că rezultatul acestui amestec nu poate îndeplini cel puțin unele standarde sau cerințe. Prin urmare, trebuie să se înțeleagă că orice amestecare a diferitelor uleiuri este o măsură extremă.

De obicei, necesitatea de a amesteca uleiurile revine atunci cînd se schimbă o marca de ulei pe alta (viscozitate, tip, producător, etc) sau în cazurile în care acest lucru este necesar pentru a adăuga uleiul în motorul automobilului și marca dorită nu este la îndemână. În ceea ce privește longevitatea motorului, eu recomand de 10 ori să vă gîndiți odată în plus la necesitatea acestei schimbării, și să aveți mereu în rezervă un litru de ulei in portbagaj, pentru a evita scimbarea mărcii.

În măsura este dăunător pentru motorul? Există o percepție în rândul conducătorilor auto care, indică că atunci când are loc amestecarea diferitor tipuri de ulei, ne referim la un amestec de ulei mineral cu sintetic. Deci totuși, se permite amestecul sau nu? Însăși existența uleiului de motor semi-sintetic (care se obține după cum știți, din amestecul uleiurilor minerale și sintetice), demonstrează odată în plus, că teoretic este posibil amestecul acestor uleiuri.

Adevărat, insă există unele momente:

1. Este garantată compatibilitatea uleiului de bază a unui producător. Diferiți producători produc diferite tehnologii de obținere a uleiului de bază deci și compoziția sa chimică, astfel încât trecerea de la un tip de ulei la altul (de exemplu, de la sintetică la semi-sintetică sau minerală), este mai bine încă cel puțin câteva cicluri tehnice de folosit aceiași marcă de ulei și apoi de trecut la alt ulei.

2. Reeșind din cele spuse mai sus, este posibil în caz de necesitate, de a schimba uleiul unui producător cu altul, numai dacă nu se încalcă parametrii tehnici a uleiului dat (viscozitate, tip, admitere, etc).

3. La schimbarea uleiului, o anumită cantitate de aceasta rămâne încă în motorul (medie 5.10%) și se amestecă cu nou turnat. Prin urmare, este important să se înțeleagă că proprietățile uleiului oarecum se vor schimba într-o anumită măsură, de acea in ciclurile tehnice ulterioare, este preferabil ca schimbul uleiului să se producă mai des decât de obicei.

avtomaslo.info