
Acest articol relevă o serie de viziuni referitoare la tendinţele actuale de pe piaţa lichidelor de răcire. În continuare, se va relata despre antifreeze-urile elaborate în baza tehnologiei moderne de carboxilat, care a reunit inovaţiile din domeniul ingineriei auto şi a chimiei organice.
Sărurile acizilior carboxilici în calitate de inhibitori de coroziune pentru lichidele de răcire pentru prima dată în lume au început a fi utilizate la mijlocul anilor '90 ai secolului XX. Motivul de bază care a contribuit la căutarea principială de noi inhibitori este producerea motoarelor puternice cu combustie internă, care funcţionează în condiţiile cu temperaturi ridicate şi fluxuri dense de căldură. Antifreeze-urile tradiţionale cu inhibitori de coroziune anorganici, cum ar fi fosfaţii, nitraţii, nitriţii, aminele, silicaţii, boraţii, nu au putut asigura o protecţie fermă noilor motoare. Numai peste 15000 km parcurși, ele își pierdeau proprietăţile lor de protecţie. Lăsînd sedimente, aditivii se depun pe pereţii cavităţilor interne ale sistemului de răcire, reducînd capacitatea de transportare a canalurilor sistemului, astfel împiedicînd în mare măsură transferul de căldură. Sursa de inhibitori ne regenerabilă s-a consumat cu o viteză triplă, antifreeze-urile nu corespundeau cerinţelor motoarelor moderne. Producătorii mondiali de lichide de răcire trebuiau să respecte şi standardele stricte de siguranţă ale mediului.
Producătorii japonezi au fost primii din lume care au refuzat utilizarea silicaţilor (metasilicat de sodiu) în lichidele de răcire. Silicaţii sunt inhibitori de coroziune foarte eficienţi, dar în concentraţii mari pot afecta transferul de căldură, datorită conductivităţii termice scăzute formată de o peliculă protectoare. În condiţii cu temperaturi ridicate silicaţii, se transformă în conexiuni gelatinoase insolubile, care înfundă canalele înguste ale sistemului de răcire al autovehiculului. Acest fapt este extrem de important mai ales pentru motoarele cu condiţii severe de funcţionare: acestea sunt motoarele puternice ale automobilelor și camioanelor. Cerinţele tehnice ale Asociaţiei Americane de testare a materialelor ASTM D4985 şi sistemul normativelor concernului Volkswagen G12, elaborate pentru tehnica grea nu permit prezenţa silicaţilor în lichidele de răcire.
În majoritatea lichidelor de răcire americane lipsesc inhibitorii de nitriţi – nitraţi de coroziune. Aceşti compuşi protejează perfect detaliile fine ale pompei de coroziunea de cavitaţie, dar în concentraţii mari au un efect negativ asupra lipirii, iar în interacţiunea cu aminele formează compuşi toxici rezistenţi (nitrozamine). Inhibitorii de fosfat de coroziune au fost interziși pentru utilizare în Uniunea Europeană, în principal, la cererea ecologiştilor. S-a demonstrat că fosfaţii eliminaţi în mediul înconjurător, duc la creşterea sporită a algelor maro din bazinele acvatice, dezechilibrînd balanţa ecosistemului. Limitarea conţinutului de fosfaţi reduce depunerile de piatră în sistemul de răcire, îmbunătăţeşte protecţia împotriva coroziunii de cavitaţie, extinde durata de viaţă a garniturii de etanșare a pompei de apă.
Pentru înlocuirea aditivilor tradiţionali, în antifreeze-uri, sunt concepute ansambluri cu inhibitori organici de coroziune. În prezent, pe piaţa lichidelor de răcire, antifreeze-urile cu inhibitorii de carboxilat de coroziune sau, pur şi simplu, antifreeze-urile organice continuă să lupte pentru poziţii cu lichidele tradiţionale. Companiile FORD, HONDA, CHRYSLER GROUP alimentează cele mai recente modele de mașini, care vin de pe linia de asamblare, cu antifreeze organic. Mărcile comerciale Mobile, Prestone, Castrol și-au îmbogăţit deja stocurile cu antifreeze creat în baza tehnologiei cu carboxilat. O noutate a acestui sezon sunt antifreeze-urile LUXE EKO-PRO G13. Create de echipa de oameni de ştiinţă ruso-americană cu utilizarea ansamblurilor originale de inhibitori de coroziune, produse pe baza componenţilor netoxici biodegradabili și în același timp inofensivi pentru mediul înconjurător. Antifreeze-le LUXE EKO-PRO G13 nu conţin nitriţi, nitraţi, amine, fosfaţi, boraţi, silicaţi, şi îndeplinesc în totalitate cerinţele standardelor naţionale americane ASTM D4985 si ASTM D3306. LUXE EKO-PRO G13 sunt compatibili cu toate antifreeze-urile organice şi formează un lichid unic pentru autoturisme şi camioane.