(+373) 78 858 808(+373) 78 858 808
RO RU

Clasificarea uleiurilor de motoare

13 mar. 2012 14:36:30

Uleiurile se clasifică în conformitate cu următoarele sisteme:

  • GOST 17479.1-85 (Rusia);
  • SAE (Societatea Inginerilor Automobilişti);
  • API (Institutul American al Petrolului - SUA);
  • АСЕА (Asociaţia Constructorilor de Automobile din Europa, care a înlocuit ССМС din 1996).

În Europa, SUA, Japonia şi alte ţări este în vigoare clasificarea SAE (Societatea Inginerilor Automobilişti). Conform clasificării SAE uleiurile se divizează în:

  • Uleiuri de iarnă-datorită viscozităţii reduse, asigură pornirea motorului la temperaturi joase însă, la temperaturi înalte nu asigură lubrifierea corespunzătoare a motorului.
  • Uleiuri de vara- lubrifiaza eficient motorul la temperaturi înalte, dar nu asigură pornirea rece la temperaturi ale aerului mai joase de 0°С. 

Uleiurile de iarnă se marchează cu litera W (de la cuvântul winter - iarnă). SAE divizează uleiurile de motor în 10 clase, care diferă după caracteristicile de viscozitate şi temperatură.  Simbolurile tipice pentru uleiurile de iarnă sunt - OW, 5W, 10W, 15W, 20W şi 25W, celor de vară - 20, 30, 40 şi 50. Cu cât este mai mică cifra care indică clasa uleiului de iarnă, cu atât este mai joasă temperatura, la care uleiul îşi păstrează funcţionabilitatea, adică gresează eficient suprafeţele de contact, ajungând facil la ele. Cu cât este mai mare cifra clasei uleiului de vară, cu atât mai bine uleiul îşi păstrează viscozitatea la temperaturi înalte, întreţinând o peliculă uleioasă constantă între suprafeţele de contact. Clasa de viscozitate a uleiurilor multigrad se marchează prin cratimă (-), de exemplu, 15W-40; totodată cu cât  este mai mare diferenţa dintre primul şi al doilea număr în simbol, cu atât  acest ulei va fi funcţionabil într-un diapazon mai mare de temperaturi.

Clasificarea uleiurilor conform SAE

La selectarea aşa numitei clase de "iarnă" de viscozitate este necesar de a va călăuzi de valorile temperaturilor medii de iarnă în regiunea unde se exploatează automobilul dvs. Totodată recomandăm să vă folosiţi de următorul tabel:

-30 °С şi mai joase 0W
de la  -20 până la  -25 °С 5W
de la  -15 până la -20 °С 10W 
de la -10 până la -15 °С 15W 
de la -5 până la -10 °С 20W 
de la  -5 °С 25W 

Respectând aceste recomandări dvs. şi automobilul dvs. veţi fi asiguraţi de problemele legate de pornirea motorului în perioada de iarnă, precum şi de urmările negative pentru motor (cum ar fi uzura sporită şi "griparea" în timpul şi imediat după pornire, când motorul funcţionează în regim de "deficit" de ulei), care apar ca urmare a folosirii uleiurilor cu clasa de viscozitate necorespunzătoare. Este necesar de memorat că, la fiecare pornire a motorului (nu numaidecât în condiţii de ger puternic, dar şi la temperaturi pozitive) este necesară o anumită perioadă de timp pentru ca pompa de ulei să pompeze uleiul în sistemul de gresare şi să ajungă la toate suprafeţele de contact. În această perioadă de timp, motorul va funcţiona anume în regim de "deficit" de ulei, despre care am menţionat mai sus. Este de la sine înţeles, că în acest timp creşte considerabil fricţiunea şi uzura. Astfel, cu cât uleiul poate să-şi păstreze fluiditatea la temperaturi joase, cu atât mai repede va fi pompat prin sistemul de gresare şi va asigura protecţia motorului. Cele mai bune în acest sens sunt uleiurile de motor de clasa "0W". Cât priveşte selectarea aşa numitei clase de "vară", trebuie de menţionat că, majoritatea producătorilor de automobile recomandă utilizarea uleiurilor de clasa "40" conform SAE. Acest fapt, se explică prin intensitatea termică înaltă a motoarelor cu ardere internă moderne şi prezenţa temperaturilor înalte, presiunilor specifice şi vitezelor axiale în diferite zone ale motorului (segmente de piston, arborele de distribuţie, rulmenţii arborelui cotit etc.). În aceste condiţii severe uleiul, trebuie să-şi păstreze viscozitatea îndeajuns pentru formarea peliculei uleioase şi răcirea cuplurilor de frecare. Acest obiectiv devine foarte actual  pentru prevenirea uzurii sporite, "gripării" şi blocării pe timp de vară ca urmare a supraîncălzirii motorului din cauza posibilelor defecte ale sistemului de răcire.

Clasificarea caracteristicilor de exploatare conform API (din 1947).

Conform clasificării API uleiurile se divizează în grupe corespunzător  nivelului caracteristicilor. Marcajul grupelor constă din două litere. Prima literă indică destinaţia:

  • S – pentru motoare pe benzină,
  • С - pentru motoare diesel.

De atunci, sa completat in mod repetat dar, principiul de separare in doua categorii "S" si "С" sa pastrat. Categoria "S" (Service) include uleiuri pentru motoare pe benzina in 4 timpi, iar categoria "С" (Commercial)- uleiuri concepute pentru motoare auto diesel, utilaje de constructii rutiere si masini agricole.

Nivelele proprietatilor de performanta conorm API se impart in doua categorii ’’S’’, care are noua clase (SA, SB, SC, SD, SE, SF, SG, SH, SJ) si categoria ’’C’’ cu 10 clase (CA, CB, CC, CD, CD-II, CE, CF, CF-2, CF-4 si CG-4). Cifrele la abrevierea claselor (CD-II, CF-2, CF-4, CG-4 si CI-4) furnizeaza informatii suplimentare cu privire la aplicabilitatea acestor clase de uleiuri la motoarele diesel in 2 si 4 timpi.

Pentru a indica uleiuri multigrad, care pot fi aplicate pentru lubrifierea motoarelor pe benzina si diesel, sa adoptat eticheta dubla, cum ar fi: SF/CC, SG/CD, SJ/CF, SL/CF etc.

Clasificarea uleiurilor de motoare dupa proprietatile operationale conform API ( din 2001).

  • CF –ulei pentru tehnica de teren si motoare produse incepind din anul 1994  cu motoare turbo, sau fara, care  functioneaza in conditii dificile, pe combustibil cu un continut ridicat de sulf ( pina la 0,5%).
  • CF-2 – ulei pentru motoarele in 2 timpi produse din 1990, care lucreaza in conditii dificile. Are bune proprietati de curatare si anti-uzura. Poate fi folosit in locul uleiului din grupa CD-II.
  • CF-4 – ulei pentru motoare in 4 timpi, produse din 1990, turo sau fara, ce lucreaza in conditii grele de exploatare. Au proprietati mai bune de detergent decit cele din clasa CE si performanta ecologica a emisiilor in timpul arderii. Ar putea inlocui uleiul din grupa CE.
  • CG-4- ulei pentru vehicule de teren cu motoare care lucreaza in 4 timpi, produse din anul 1994. In comparatie cu uleiurile din clasa CF-4 are proprietati mai bune de curatare, anti-uzura, anticorozie, se spumeaza mai putin la temperaturi ridicate si se amesteca bine cu combustibil diesel cu continut redus de sulf (mai mic de 0,05%). Poate fi folosit in locul uleiului din grupa CF-4.
  • CH-4 –ulei pentru motoare care lucreaza in 4 timpi, concepute sa functioneze pe lunga durata fara a schimba des uleiul murdar, dar sa respecte reglementarile de mediu cu privire la continutul de particule de oxizi de azot din gazele de esapament. Se permite utilizare la motoarele care functioneaza cu combustibil cu un continut ridicat de sulf ( pina la 0,5%). Ar putea inlocui uleiul din clasele CF-4 si CG-4.

Clasa API -directia si conditiile de exploare:

La motoarele pe benzina-categoria «S» (Service)

  • SA* Ulei mineral fara aditivi pentru modele de motoare vechi, care lucreaza in conditii usoare;
  • SB* Ulei care contine aditivi: anti-uzura, anticorozie, pentru modele vechi de motoare, care lucreaza in conditii usoare si la sarcini moderate;
  • SC* Ulei pentru motoare mai vechi, produse in anii 1964-1967, care functioneaza la sarcini mari. Contine aditivi: anti-uzura, anticorozie;
  • SD* Ulei pentru motoare de modele mai vechi, produse in anii 1968-1971, care functioneaza in conditii grele. Contine aditivi: anti-uzura, anticorozie;
  • SE* Ulei pentru motoare de modele mai vechi, produse in anii 1972-1979, care functioneaza in conditii grele. Contine aditivi: anti-uzura, anticorozie;
  • SF* Ulei pentru motoare de modele mai vechi, produse in anii 1980-1988, care functioneaza in conditii grele. Contine aditivi: anti-uzura, anticorozie; Se poate folosi in locul uleiului din clasele SC, SD, SF;
  • SG* Ulei pentru motoare de modele mai vechi, produse in anii 1989-1993, destinate pentru autoturisme, camioane usoare si microbuze. Are proprietati caracteristice mai bune decit uleiul din grupa SF. Se poate utiliza in locul uleiurilor din grupele: SE, SF, SE/CC, SF/CC, CC, CD.
  • SH Ulei pentru motoarele produse in anii 1993-1995. Se poate folosi in locul uleiului din clasa SG;
  • SJ Ulei pentru motoarele produse in anii 1996-2001. Se poate folosi in locul uleiului din clasa SG. Aceasta clasa de ulei contine un grup mai mic de impuritati care daunazeaza mediului, decit uleiul din grupa SH, cu caracteristici de economie a energiei si evident a combustibilului, de asemenea consuma o cantitate mai mica de ulei;
  • SL Ulei pentru motoarele produse din 2001. Au proprietati mai bune : anti-uzura, antioxidante, de economisire a energiei si o buna compatibilitate cu convertoare catalitice si de evacuare.

Pentru motoarele diesel-categoria «C» (Commercial)

  • CA*Uleiuri minerale fara aditivi, pentru motoare mai vechi cu capacitate de putere mica, produse in anii 1940-1950, fara supraalimentare, care functioneaza la sarcini moderate, pe motorina cu continut redus de sulf;
  • CB*Uleiuri minerale fara aditivi, pentru motoare mai vechi cu capacitate de putere mica, produse in anii 1950-1960, fara supraalimentare, care functioneaza la sarcini moderate, pe motorina cu sulf;
  • CC* Uleiuri pentru motoare de modele mai vechi, produse in anii 1960-1970, supraalimentate sau fara, care functioneaza in conditii moderate si grele. Contine aditivi anti-uzura, anticorozie, previne depunerile la temperaturi ridicate;
  • CD* Uleiuri pentru motoare mai vechi cu coeficient de rotatii mai inalt, produse in anii 1970-1983, cu sau fara supraalimentare, care functioneaza la sarcini grele, pe motorina cu sulf; Contine aditivi anti-uzura, anticorozie, previne depunerile la temperaturi ridicate;
  • CD-II* Uleiuri cu aceleasi caracteristici ca si in grupa CD, dar destinate motoarelor in 2 timpi;
  • CE* Uleiuri pentru motoare vechi produse din 1983, cu turbosupraalimentare, care lucreaza in conditii grele. Se poate folosi in locul uleiului din clasa CC, C.

Clasificarea caracteristicilor de exploatare conform ACEA

Reprezentantii Asociatie Europene a Drumurilor (ACEA), au introdus incepind cu anul 1996 o noua clasificare a uleiurilor de motoare, care se bazeaza pe metodele de testare europene si americane conform API, SAE si ASTM.
Din 1 martie 1999 toate uleiurile ar trebuie sa indeplineasca cerinte mai moderne  -cerinte ACEA-98. Numai ca, pina la 1 martie 2000, se accepta folosirea cerintelor ACEA -96. Dupa aceasta data toate uleiurile trebuie sa respecte cerintele ACEA -98.

Clasificarea АСЕА-98, separa uleiurile de motoare in 3 categorii (in functie de destinatie) - А, В, Е:

  • А1, А2, А3 – 3 nivele de calitate a uleiurilor pentru motoare pe benzina
  • В1, В2, В3, В4 -4 nivele de calitate a uleiurilor de motoare pentru autoturisme diesel.
  • Е1, Е2, Е3 и Е4 -4 nivele de calitate a uleiurilor de motoare pentru autovehicule grele si camioane diesel.
Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

La sigur ca, fiecare detinator de transport auto i-si pune intrebarea -«Ce fel de ulei este cel mai potrivit pentru autovehiculul sau». Eticheta pestrita ori publicitatea frumoasa la TV, nu va ajuta sa alegeti corect uleiul. Pentru a clarifica aceasta intrebare, e necesar sa intelegem bine proprietatile tehnice ale uleiurilor de motoare.

Motorul- este inima autovehiculului si este evident faptul ca, trebuie sa facem tot posibilul ca sa prelungim viata lui. Cedarea motorului, ar putea fi din cauza dereglarii sau uzurii unui detaliu. Dar uzura de regula, nu se produce brusc, ci treptat. Una din cauzele principale care duce prematur la o astfel de situatie este: «frictiunea uscata», in perechile de contacte ale pieselor de imperechere, in plus cresterea brusca a temperaturii in zona de frictiune uscata, duce la incalzirea metalului si la schimbarea proprietatilor sale, care la rindul sau va provoca in continuare distrugerea motorului. Si, in acest caz,  unii proprietari vor sa vinda automobilul, cit mai curind posibil, la un prêt convenabil, FITI PRECAUTI!!!  Astfel, pentru a evita aceste probleme, este necesar sa utilizati un ulei de calitate potrivit motorului d-stra si sa schimbati uleiul regulat, lucruri importante in asigurarea functionarii durabile a motorului. Uleiul creaza o suprafata stabila de frictiune , micsoreaza uzura si reduce pierderile mecanice. In procesul de murdarire a uleiului, afecteaza  urmatorii factori:tipul si proprietatile combustibilului, calitatea uleiului de motoare, tipul, designul, starea tehnica(gradul de amortizare), modul de operare si conditiile de exploatare a motorului etc. Rata medie de murdarire a uleiului la motoarele diesel, este de 2-5 ori mai mare decit in cazul motoarelor pe benzina, din cauza continutului ridicat de fum negru si de 10-20 ori mai mare decit pe gaz. La exploatarea uleiului pe distanta de 6-12 mii km, continutul de impuritati la motoarele pe benzina este de 0,6-0,8%, iar la diesel 1-3%.

Uleiurile de motoare se divizeaza in trei tipuri: sintetice, minerale si semisintetice. Viscozitatea uleiurilor minerale derivate din petrol, este puternic dependenta de temperatura, de aceea au nevoie de aditivi, care sa mentina capacitatea tehnica la sarcini mecanice si termice ridicate. Uleiurile sintetice au fost dezvoltate pentru aviatie si motoarele de curse.  Aceste uleiuri sunt mult mai lichide la frig si mai dense la caldura decit cele minerale. Aceasta caracteristica permite de a reduce uzura detaliilor motorului astfel, se  economiseste combustibilul. Unicul neajuns e doar -pretul.

Potrivit unor rapoarte, oamenii au inceput sa utilizeze lubrifiantii cu aproape 6000 de ani in urma. Multi oameni de stiinta cred ca, in acele timpuri, oamenii au inventat roata si apoi mecanisme mai mult sau  mai putin complexe pentru diverse nevoi casnice sau militare. Desigur, mecanismele trebuiau lubrifiate. In ciuda faptului ca, petrolul, era cunoscut omenirii din vremuri imemoriale, a fost mult timp folosit doar in forma pura.

Atunci cind a inceput sa fie prelucrat petrolul, din el se extragea in special kerosenul si apoi mazutul, care reprezenta 70— 90 % din masa acestuia, utilizat drept combustibil. Dezvoltarea tehnologiilor au permis divizarea mazutului in fractiuni si sa fabrice din el o varietate de uleiuri, care au devenit cunoscute ca uleiuri minerale. Motoarele moderne se disting prin sarcini mecanice si termice ridicate, de aceea impune cerinte fata de calitatea lubrifiantilor. Astfel, uleiul este imbogatit cu diferiti aditivi speciali, care imbunatatesc proprietatile uleiului. De ex, aditivi anti-uzura-reduc uzura la piesele in miscare, de curatare-reduc depunerile de ’’lac’’ pe detalii si nu permit arderea inelelor cu piston. In uleiurile moderne se permite adaugarea pina la 10 aditivi.

La moment, pe piata auto, exista o multitudine de marci de uleiuri de motoare si de transmisie. Pe eticheta sunt indicate o serie de indicatori, dar trebuie sa atragem atentia doar la doua din ele: calitatea (daca e potrivita motorului dvs) si viscozitatea (pentru clima curenta). Raspunsul la aceste intrebari  il gasiti pe eticheta oricarui produs, adoptat conform sistemei de indexare a uleiurilor de motoare.

Conform standardelor straine viscozitatea se determina prin metoda Societatii Americane a Inginerilor Auto SAE. Literele SAE, indica ca urmatoarele cifre descriu viscozitatea uleiului, nimic mai mult. Litera W, (Winter-iarna) este plasat in notatia uleiurilor de iarna. Standardul SAE J 300 prevede sase clase de viscozitate de iarna- OW, 5W, 10W, 15W, 20W, 25W, garantind o pornire usoara a motorului la rece si suficienta pompare la temperature intre —30 °С si  5 °С. La uleiurile de vara se indica nici o litera si cu ridicarea viscozitatii (la t= 100 °С) ,dupa clasa SAE sunt distribuite in urmatoarea ordine: 20, 30, 40, 50. Conducatorilor auto le este mai comod sa utilizeze ulei multigrad, pentru a evita schimbul frecvent, la fiecare sezon, la care in notatie dupa literele SAE, urmeaza indicatorul de iarna si apoi de vara (ex: SAE 10W-30, SAE 5W-40, SAE 10W-40 , SAE 15W-40 ) etc.

Uleiurile de motoare se clasifica in grupuri bazate pe 2 motive esentiale:

  • Tipul uleiului (sintetic, mineral sau semisintetic);
  • Viscozitate (de sezon sau multigrad, consistent sau cu viscozitate scazuta);

Tipurile de uleiuri:

  • Sintetice. Creat cu echipamente scumpe si materiale costisitoare. Aceste uleiuri sunt de inalta performanta, pot fi folosite pe tot parcursul anului, in toate conditiile meteo. Unicul neajuns-pretul ridicat.
  • Minerale. Aceste sunt produse prin amestecarea uleiurilor de baza cu reziduale. Sunt la un pret mai jos decit cele sintetice si un cerc restrins de aplicatii.
  • Semisintetice. Obtinut in urma amestecului uleiurilor sintetice cu minerale. Este pe larg utilazat in toate tipurile de motoare si asigura economisirea combustibilului. Are caracteristici tehnice excelente.

Prin ce se deosebesc uleiurile minerale de cele sintetice?

Diferenţa rezidă în principal în compoziţia moleculară a bazei uleiului. În procesul de fabricare a uleiurilor sintetice se "clădesc" (se  sintetizează) molecule cu proprietăţi de exploatare optime impuse. Uleiurile sintetice spre deosebire de cele minerale posedă o stabilitate chimică şi termică maximă. Stabilitatea chimică înseamnă, că în timpul funcţionării motorului uleiurile  sintetice nu suferă careva transformări chimice (oxidare, parafinare etc.), care să înrăutăţească caracteristicile de exploatare. Stabilitatea termică presupune conservarea valorii optime a viscozităţii uleiului într-un diapazon larg de temperaturi, ceea ce presupune pornirea lejeră şi sigură a motorului pe timp geros şi totodată protecţia maximă a motorului în zonele cu cele mai ridicate temperaturi ale acestuia în timpul funcţionării la viteze şi sarcini sporite.

Datorită particularităţilor compoziţiei moleculare uleiurile sintetice posedă o fluiditate şi capacitate inalta de penetrare (în comparaţie cu cele minerale).

Viscozitatea – este una din principalele caracteristici ale uleiurilor, care caracterizeaza frictiunea interna, determina fluxul si capacitatea hidrodinamica a regimului de ungere. Viscozitatea depinde de temperatura, in intervale de temperaturi de functionare ( de obicei de la 30°С pina la 150°С), viscozitatea uleiului se schimba de mii de ori.

Viscozitatea poate fi  cinematica si dinamica. Prima este caracteristica uleiurilor ordinare pentru temperaturi pozitive, care se determina in viscozimetu capilar, iar a doua – pentru uleiuri consistente (multigrad) si uleiuri pentru temperaturi negative, determinate in viscozimetru de rotatie. Viscozitatea cinematica in sistemul tehnic de unitati se masoara in Stokes (St) sau centistokes (cSt), iar in unitati SI- м2/s, ori мм2/s. Viscozitatea dinamica in sistemul tehnic se masoara in centipoise(CPS), iar in SI- miliPaskalsecunde(ZMP).

Recomandari privind alegerea uleiului dupa viscozitate.

Daca exploatati la (motorul nou) mai mult de 25% din resursele planificate, trebuie sa utilizati ulei din  clasa SAE 5W30 sau 10W30 multigrad;

La exploatarea a 25-75% din resursele planificate la (motoarele uzate), este recomandat ulei  din clasa  SAE 10W40, 15W40-vara, iar  iarna -5W30 ; 10W30 si multigrad - SAE 5W40;

La parcurgerea mai mult de 75% din resursele planificate la (motoarele vechi), trebuie sa utilizati pe parcursul verii ulei din clasa SAE 15W40 si 20W40, iarna - SAE 5W40 si SAE 10W40, iar multigrad - SAE 5W40.

Recomandări

  • Ţineţi cont de recomandările, expuse în instrucţiunea de exploatare;
  • Diapazonul de temperaturi, indicat pe ambalajul uleiului, este de ordinul recomandărilor;
  • Nu apreciaţi uleiul după culoare, deoarece majoritatea aditivilor conferă uleiului un aspect mai întunecat;
  • În cazul unor condiţii de exploatare dificile (ambuteiaje, drumuri desfundate) trebuie de efectuat schimbul uleiului de 1,5-2 ori mai des, deoarece la folosirea primelor trepte ale cutiei de transmisie uleiul "îmbătrâneşte" mai rapid, acelaşi lucru se recomandă pentru automobilele cu motoare vechi uzate;
  • Trebuie de adăugat ulei de aceeaşi marcă, care este turnat în motor, deoarece amestecarea diferitor aditivi aduce la înrăutăţirea considerabilă a caracteristicilor uleiului;
  • Nu amestecaţi uleiurile minerale cu cele sintetice, şi nu adăugaţi ulei mineral în ulei semisintetic, din cauza solubilităţii diferite a aditivilor, asemenea amestecare va avea drept consecinţă formarea unui sediment  insolubil;
  • Adăugarea în ulei a diferitor preparate pot să contribuie la îmbunătăţirea unor caracteristici şi la înrăutăţirea bruscă a altora, deoarece se perturbează starea de echilibru perfectă a pachetului de aditivi, modificaţi compoziţia uleiului doar în cazuri extreme.

Parametrii de masurat:

Indice de viscozitate. E un parametru empiric, adimensional, pentru a evalua dependenta viscozitatii de temperatura. Cu cit este mai mare valoarea numerica a indicelui de viscozitate, cu atit mai putin depinde viscozitatea de temperatura.

Numarul de baza. Indica cantitatea de aditivi, adaugati la uleiul de baza, pentru a rezolva o multitudine de sarcini. Mai intii de toate, aditivii sunt necesari pentru a neutraliza acizii formati in ulei, in timpul functionarii motorului.

Continutul de cenusa sulfatata. Acest parametru indica fractiunea de aditivi din cantitatea totala de ulei si intr-o anumita masura, depinde de gradul de carbonizare. Se calculeaza prin cintarirea reziduului obtinut prin arderea de ulei, in prezenta acidului sulfuric.

Stabilitatea termica. Acest indicator evalueaza puterea uleiului de a preveni formarea de acizi si rasini la temperaturi inalte.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

Uleiurile minerale sunt caracterizate prin proprietati bune de lubrifiere, precum si neutralitatea fata de produsele din cauciuc. Pentru motoarele cu kilometraj mare,este mai potrivit uleiul mineral, decit cel sintetic. Deasemenea, un avantaj esential este pretul scazut in comparatie cu uleiurile sintetice si semi-sintetice.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

Important în acest sens, nu este nici măcar cât de mult trebuie să aștepte proprietarul mașinii, în timp ce mașina sa “se trezește din somn”, și să ajungă la o stare de lucru. Probabil important este, alegerea corecta a uleiului. Pornirea usoara si efectiva a automobilului, consta desigur in alegerea corecta a uleiului si viscozitatii, proprietatile generale, care sa corespunda intru totul temperaturii de afara. In general soferii cu o practica mai bogata, nu recomanda de aoasat pedala acceleratorului pina in podea, imediat dup ace porniti motorul. Nu va grabiti, chiar daca nu despuneti de timp, mai bine s-a asteptati 2-3 minute pina ce se va incalzi putin uleiul din rezervuar.

Nu in zadar intelepciunea populara spune “mergi mai incet, ajungi mai departe”.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Antonina Cushnir

Desigur, aceste uleiuri, se deosebesc nu numai dupa denumire, ci si dupa proprietatile chimice ale fiecaruia. Uleiul mineral, se obtine, prin distilarea si rafinarea produsului natural-petrol. Uleiul sintetic, se produce cu totul diferit-prin intermediul unor reactii chimice speciale. Semi-sintetici, este obtinut prin amestecul celor doua (minerale si sintetice). Fiecare dintre aceste uleiuri, are proriile proprietati caracteristice, astfel incit, e bine sa stiti, ce tip de ulei este cel mai potrivit autovehiculului dvs, in conformitate cu conditiile individuale de functionare si instructiunile auto ale producatorului.

Potrivit expertilor, uleiul sintetic, conform mai multor indicatori, se situeaza la o pozitie mai inalta decit cel mineral. Un avantaj principal al uleiului sintetic, este rezistenta termica, in special la temperaturi scazute. De asemenea acest ulei se oxideaza mai lent, mentinind astfel caracteristicile sale de calitate pentru o perioada mai lunga de timp. Cu toate acestea, nu inseamna ca uleiul mineral nu are avantajele sale. Uleiul mineral este destul de potrivit de utilizat la autovehiculele construite pina in anul 1994. Acest lucru, se datoreaza faptului ca, uleiul mineral, in comparatie cu cel sintetic, are un efect mai putin daunator la tipuri mai vechi de elastomeri (toate tipurile de piese din cauciuc). In unele cazuri, ca "medie de aur", poate actiona uleiul semi-sintetic (un amestec de minerale si elemente sintetice), sau uleiuri de hidrocracare (ulei obtinut prin rearanjarea atomilor in produsul original).

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

Se poate amesteca, dar nu este recomandat. Rezonabil ar fi sa aveti rezerva de ulei (pentru a mai adauga), pe care la-ti utilizat deja. Dar daca nimeriti in situatia cind nu aveti nici un strop de ulei nativ, este important sa urmati citeva reguli de baza!

Este recomandabil sa se amestece uleiuri de acceasi baza :mineral cu minerale, sintetic cu sintetice, dar in unele cazuri este admis amestecul uleiului mineral cu semi-sintetic. Baza este diferita, producatorii utilizeaza diferiti aditivi, de aceea in urma amestecului se schimba proprietatile uleiului in directia nu cea mai buna, ceea ce actioneaza direct la functionarea motorului.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

Ce avantaje are uleiul sintetic?

13 mar. 2012 08:07:02

Uleiurile sintetice au o serie de avantaje specifice: inalta performanta de pornire a motorului la temperaturile scazute, de stabilitate termica, indice de viscozitate ridicat. In plus, uleiul sintetic i-si pastreaza proprietatile sale calitative pe un timp mai indelungat, comparativ cu cele minerale si semi-sintetice.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

La ora actuala, exista mai multe tipuri de ulei uzat. Practic, se poate utiliza ca adaos in combustibilul cazanelor de incalzire si combustibilul diesel. In plus, acest ulei este folosit ca ulei industrial de uz comun, fara aditivi.

Din pacate, destul de des uleiul uzat, este intrebuintat la fabricarea produselor contrafacute. Acest ulei, se amesteca cu uleiuri de calitate joasa si este vindut cumparatorilor credibili ca fiind bun si la un pret avantajos. Pentru a intelege daca cumparati ulei ,,fals’’sau nu, este necesar sa incercati gustul. De obicei, un astfel de produs,  este turnat in butelii de calitate proasta, pe care lipseste sigiliul, iat pe eticheta nu este indicata data imbutelierii.

Alte semne evidente de calitate joasa ar fi greselile ortografice de pe etichete si lipsa informatiei despre producator. Nu trebuie sa aveti incredere in vinzatorii care va ofera marfa suspecta la preturi foarte joase, din subsoluri, corturi si de-a lungul drumului. Cu parere de rau, unele semne de frauda, pot aparea numai dupa fapt. Deci, daca dupa schimbarea uleiului din teava de esapament a autovehiculului apare fum albastru si puterea motorului incepe sa scada- probabil a-ti turnat un ulei uzat.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

In economia de combustibil sunt interesati toti. Proprietarii de autovehicule nu doresc sa plateasca prea mult pentru combustibil, dar si pietonii sa respire gazele de esapament. Un ulei ales corect poate face economie din contul reducerii procesului de frictiune a motorului. De altfel, in mediul urban, frictiunea motorului, absoarbe o parte importanta de energie astfel, alegerea corecta a combustibilului, mai ales in timpul iernii, ar face ca aceasta problema sa devina neinsemnata.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Daria Lupanova

Filtrul de ulei ca atare, se recomanda mereu sa fie schimbat in timpul cand schimbam uleiul la masina. Vechiul filtru folosit pe noul tip de ulei este periculos, in primul rand pentru faptul ca particulele de murdarie din el, continua să circule cu noul tip de ulei și poate deteriora motorul. Tot odata, aceste particule ramase murdare in filtru, poate schimba semnificativ proprietatile tehnice ale uleiului nou.

Posted in Totul despre uleiul de motor By Antonina Cushnir