Si totusi, de ce un antifreez este rosu si altul verde. Se poate de spus cu certitudine ca 80% din compozitia ambelor, este alcatuita din: “etilenglicol” si “propilenglicol”. Dar cum va dati bine seama, secretul consta in acele 20%, care au ramas. Restul de 20% constitue o gama larga de aditivi, care sunt concepute pentru anumite suprasarcini tehnice, a acestor lichide de racire.

Dar totusi, cum ramine cu culoarea? Antifreez rosu sau verde, care-i diferenta? Ce este de fapt important, ca aliajele de metal din care sunt construite motorele cu ardere interna, sunt si ele diferite, in functie de modelul automobiluilui si producator. De asemenea diverse tipuri de aunomobile, sunt dotate cu diferite tipuri de radiatoare de racire si sobe da incalzire. Unele motoare sunt turnate din otel cu adausuri de cupru si alama, iar altele motoare cu adausuri de aluminiu si aliajele sale.

Deoarece lichidele antifreeze dupa chimia lor sunt agresive și mai ales aditivii din componenta lor, insemna ca și acestea sunt concepute pentru diferite metale. În cuvinte simple, dacă aliajul motorului contine mai mult cupru, alamă și aliajele lor, atunci este necesar de folosit antigel roșu, iar dacă motorul contine mai mult aluminiu și aliajele sale, atunci antigel verde.

Puteti desigur sa incercati a turna intr-un radiator din cupru sau alama antifreeze verde, dar n-o sa fie corect din motivul, fiindca acest antifreez o sa oxideze peretii interni ai radiatorului si apopi va forma o placa, care va interfera cu racirea normala a motorului. De acea producatorii de automobile noteaza in specificatiile tehnice, care antifreez se admite de folosit. Urmati aceste reguli si automobilul dumneavoastra va functiona bine.

Iar acum referitor, se amesteca antifreezul rosu cu cel verde – categoric este interzis! Ei au diferite compozitii de aditivi, complect incompatibile unele cu altele. Amestecul a doua antifreeze rosu cu verde, poate provoca coagularea aditivilor din componenta lor, care poate duce la mari probleme tehnice. De acea nici intr-un caz sa nu admiteti amestecul acestor antifreeze, rosu cu verde.