In ciuda tuturor "miturilor si legendelor" in jurul acestui tip de ulei, interesul fata de el in lumea produselor chimice auto a fost in continua crestere. Cineva inca mai considera ca, este un ulei semi-mineral, cineva –semi-sintetic, dar altii in genere –este surogat sintetic. De fapt, uleiul obtinut prin hidrocracare, se deosebeste atit de uleiul mineral, cit si de cel sintetic.

Inainte de a clarifica ce ajunsuri si neajunsuri are acest ulei, ar fi bine sa stabilim originea sa. Ce reprezinta un ulei de hidrocracare- ulei mineral, sintetic, ori un tip separate de ulei? Conform Institutului American de Petrol(API), face parte din clasa  uleirilor sintetice. La prima etapa, uleiul de hidrocracare, se fabrica din aceeasi materie prima ca si uleiul mineral (de aici vine comparatia cu cel mineral). Dar la urmatoarea etapa de prelucrare, are loc o curatare profunda a materiei prime, care este reglata de procesul de hidrocracare catalitica- ca rezultat, structura si proprietatile uleiului se schimba la nivel molecular. Si, acest produs dupa calitatile sale, se aseamana mai mult cu uleiul sintetic( acesta e motivul pentru care API a clasificat uleiul de hidrocracare la uleiul sintetic).

Aceset uleiuri au proprietati foarte bune de lubrifiere( de obicei sunt mai bune ca la cele sintetice) si la un pret mai jos. Dar, spre deosebire de uleiurile sintetice, uleiul de hidrocracare are o rezistanta mai mica la oxidare. Dupa parerea mai multor experti, acest ulei nu face parte nici din categoria sintetice, nici minerale, ci sunt un fel de "mijloc de aur". In plus, un argument puternc in favoarea uleiului de hidrpcracare este faptul ca, in ultimii ani, multe companii de top de nivel mondial se bazeaza tot mai mult pe producerea si imbunatatirea calitatii acestui ulei. De altfel, multi producatori nu indica pe ambalaj ca uleiul este produs prin metoda de hidrocracare. Continutul de componenti sintetici in acest ulei e de 80%, de aceea este adesea  numit  sintetic , dar in nici un caz nu cu scopul de a minti sau a induce in eroare clientii. In final, pentru comparator nu e atit de important modul prin care este produs, dar proprietatile reale ale uleiului si cit de bine se potriveste motorului!